Planten

Al decennia lang zetten we planten in onze huiskamers. En al net zo lang is het hoe en waar aan mode onderhevig. Als we kijken hoe onze ouders de planten neerzetten zullen we constateren dat zij het anders doen en deden dan dat wij dat doen. En om over onze grootouders dan maar niet te spreken. Bij hen zien we vooral veel bloeiende planten en cactussen in allerlei verschillende potten in de vensterbank staan. Bij onze ouders staan ook de meeste planten nog in de vensterbank, maar bij hen staan er meer groene planten, en steeds vaker in dezelfde potten of in potten uit dezelfde serie.

De huidige generatie daarentegen heeft een geheel andere kijk op planten in het interieur. Wij hebben vaak een enkele plant in een mooie (extra) grote pot op een prominente plek in de kamer staan. Daarnaast houden wij van repeteren. Dus meer van hetzelfde. Bijv. een grote schaal met allemaal dezelfde planten op de keukentafel en een paar dezelfde bakken/potten met dezelfde planten in de vensterbank. En… vooral aangepast aan de stijl en de kleur van de overige inrichting.

Bij Anemoon proeven wij momenteel vooral een hang naar planten uit grootmoeders tijd. Sanseveria’s, Hertshoorns en vetplanten scoren goed bij de meeste huishoudens evenals de Hortensia’s, Bromelia’s en Anthuriums. En ook de vraag naar nieuwe en aparte soorten neemt toe.


 

Verzorging

Voor iedere plant is de verzorging anders. Dat vraagt veel kennis. Toch zijn er wel enkele algemene tips:

  • Bloeiende planten hebben over het algemeen meer licht nodig dan groene. Felle zon is schadelijk.
  • Zet kamerplanten nooit direct tegen het glas om verbranding of bevriezing te voorkomen en vermijdt tochtige plaatsen om de kans op spint te verkleinen.
  • Pas de watergift aan de behoefte van de plant aan. Gebruik altijd water op kamertemperatuur.
  • De meeste planten gedijen het best bij een temperatuur boven 15°
  • Geef planten 1x per week een klein beetje mest. Vooral wanneer ze in de groei en/of bloei zijn. Een organische meststof is volledig afbreekbaar.